Woonboerderij

Project: nieuwbouw woonboerderij

Opdrachtgever: particulier

Status: gerealiseerd

Start: eind 2009

Oplevering: begin 2014

Opdracht: ontwerp, aanvraag omgevingsvergunning, bouwbegeleiding en interieur

Object: authentieke woonboerderij

Plaats: Hoevelaken

Inhoud: 750 m3 boven het maaiveld, onder het maaiveld 380 m3 kelder

Typerend: rieten kap met wolfseinden, traditioneel metselwerk in kruisverband met boerenvlechtingen, togen, rollagen en gemetselde lekdorpels.

Houten kozijnen met glasroeden, ronde stalramen, boerderijdeuren en een balkluik. Draagconstructie van massief eiken houten gebinten en vloerbalken.

Bijzonderheden: Bijzondere aanvraagprocedure. Situatie inwoning op medische grond. Volgens het Bestemmingsplan maximaal één woonhuis toegestaan op het perceel. Echter door inwoning zijn twee wooneenheden mogelijk achter één voordeur met een gezamenlijke maximale inhoud van 750 m3 i.p.v. 600 m3.

Ontwerp: Ondanks de hedendaagse bouweisen heeft de boerderij door het toepassen van een mix van oude ambachten en hedendaagse materialen en technieken zijn authentieke uiterlijk kunnen behouden. Hier is erg veel zorg en aandacht aan besteed zodat de boerderij mooi in zijn landelijke omgeving past. De riet gedekte kap met wolfseinden, de antraciet gekleurde nokvorsten, de twee gemetselde schoorstenen en de grote dakkapel zijn samen met de traditioneel uitgevoerde gevel met boerderijramen en deuren, en de massief eikenhouten draagconstructie de ingrediënten die de boerderij zijn authentieke uitstraling geven. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van de boerderij zijn veel oude ambachten en details zichtbaar. De woonbeleving van de boerderij wordt sterk door deze conceptuele uitgangspunten bepaald.

De hoofdentree van de woning wordt geaccentueerd door twee massieve eikenhouten staanders die de plaatselijke verhoging en verlenging van de rieten kap dragen.

Het op het zuiden gelegen en overdekte terras wordt omsloten door metselwerk poeren die samen met de ellipsvormige togen een rij van poorten vormen langs het terras.

De op het zuiden gelegen koekoek zorgt voor veel daglichttoetreding in de kelder. Een schuin liggend raamkozijn voorzien van doorval veilige beglazing sluit samen met een groot luik de koekoek af van de buitenlucht.

Indeling
De boerderij is volledig onderkeldert. Een geïsoleerde betonnen bak met een vrije hoogte van 2m60 en een oppervlakte van ruim 160 vierkante meter! De kelderbak is voorzien van een pompput die het vuile water omhoog pompt het riool in. In de kelder zit een technische ruimte waar o.a. de warmtepomp staat, een grote wasruimte voorzien van een linnenkoker die het mogelijk maakt om vanuit de twee badkamers de vuile was direct in de wasruimte te deponeren, en twee opbergruimten waarvan er één van daglicht wordt voorzien door een koekoek.

De begane grond is opgesplitst in twee wooneenheden. Deze worden van elkaar gescheiden door de centraal gelegen verkeersruimte, een badkamer en de twee aparte toiletruimten. In de centrale hal komt veel daglicht naar binnen door de openingen in het rieten dak. De zijlichten van de ten opzichte van de gevel terugliggende entree dragen hier ook aan bij. De massieve eikenhouten trappen naar de kelder en naar de verdieping geven de entreehal veel karakter. Ook de prachtig vervaardigde en goed zichtbare massief eikenhouten hoofddraagconstructie is prominent aanwezig. Die vinden we ook terug in de woonvertrekken op de begane grond. Zware eikenhouten constructieve gebinten, balklagen en detailknopen maken het plaatje compleet samen met elementen als een grote schouw welke overgaat in een bedstee wand, stalramen en grote openslaande boerderijdeuren die toegang bieden tot de boerderijtuin.

Op de verdieping grenzen vier royale slaapkamers samen met een grote luxe badkamer aan de lichte overloop. Elke kamer heeft zijn eigen karakter door de aanwezige draagconstructie, door een dakkapel, door raam met balkluik of juist door een raamkozijn in de kopgevel onder de afgeschuinde kap. Ook voor de verdieping gelden weer dezelfde conceptuele uitgangspunten als voor de begane grond: alle oude ambachten en authentieke details laten zien.

Luttenberg 42, 3825 EG  Amersfoort 06 43 75 23 01